leaf

Despre Imupret®

Compoziție:

Imupret® este un complex de plante care conține:

IMU_MD_Website_2020-12-radacina_de-nalba

Rădăcină de nalbă (Radix Althaeae)

Numele plantei provine din grecescul altho - sensul acestui cuvânt este echivalentul „vindecare”. Numele indică faptul că nalba este utilizată în mod tradițional în multe domenii ale medicinei.

Sinonime și nume populare: nalbă albă, nalbă bună, nalbă de câmp, nalbă de luncă, rujă, trandafir sălbatic.

Nalba este o plantă perenă de până la 1,5 m înălțime. Are un rizom scurt, cu un număr mare de rădăcini laterale, mai multe tulpini cu ramificație slabă. Forma frunzelor diferă în funcție de locația lor. La baza tulpinii, frunzele sunt rotunde, în mijloc - alungite-ovoide, au lobi, frunzele superioare sunt întregi. Florile au o corolă albicioasă sau roz, fiind colectate în inflorescență. Fructul nalbei este un cerc de nuci mici, fiecare conţinând o singură sămânţă.

Nalba crește în Europa, Asia de Vest, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Preferă locurile umede.

Rădăcinile uscate de nalbă conțin până la 37% polizaharide (inclusiv amidon), a căror hidroliză formează pentoză, dextroză și galactoză. Rădăcinile de Nalbă conțin, de asemenea, un procent mare de pectină (11-16%), L-asparagină, ulei gras, betaină, caroten, fitosteroli și alte substanțe.

Principalele efecte ale medicamentelor pe bază de Nalbă sunt expectorante, mucolitice, antitusive, antiinflamatorii. Datorită polizaharidelor, preparatele de Nalbă au proprietatea de a crește în volum și de a acoperi membrana mucoasă și pielea. Cel mai adesea, Nalba este utilizată pentru bolile respiratorii însoțite de tuse: bronșită, traheită, pneumonie. Este, de asemenea, utilizată pentru bolile inflamatorii ale faringelui (amigdalită, faringită). Mai puțin frecvent, Nalba este utilizată în tratamentul bolilor tractului gastro-intestinal (gastrită, ulcer peptic, colită). Florile de Nalbă sunt utilizate pentru bolile tractului urinar. Pentru uz extern, Nalba este utilizată în caz de boli inflamatorii ale membranei mucoase, arsuri.

2020-12-iarba_de_coada_calului

Iarbă de Coada Calului (Herba Equiseti).

Sinonime și nume populare pentru coada calului: Barba Sasului, Barba Ursului, Bota Calului, Bota Cucului, Bradisor, Coada Iepei, Coada Manzului, Coada Sopârlei, Codaie, Iarba De Cositor, Opintici, Parul Porcului, Peria Ursului.

Rizomul Cozii de Cal este ramificat, din acesta răsărind tulpini neramificate. La început, acestea sunt de culoare maronie, cu spiculețe purtătoare de spori la vârfuri, dar după câteva săptămâni, cresc tulpini lungi de 20-30 cm înălțime, cu ramuri laterale ( anume acești lăstari sunt cei care se întrebuințează medical).

Planta este răspândită în Eurasia și America de Nord.

Coada Calului conține acid silicic (până la 10%), flavonoide (glicozide ale quercetinei, kaempferolului și luteolinei, un derivat al clorului apigeninei), saponine și săruri de potasiu. De asemenea, conține acizi oxalici, malici și tanici, coada-calului, sunt prezente urme de alcaloizi.

Principalele efecte pe care le are Coada Calului sunt: ​​diuretic, antiinflamator, antimicrobian, hemostatic, detoxifiant, fortifiant, astringent.

Coada calului este utilizată pentru pleurezie exudativă, tuberculoză, inflamația căilor respiratorii superioare, boli inflamatorii ale cavității bucale și ale faringelui. Mai este utilizată ca diuretic pentru bolile inflamatorii ale rinichilor, vezicii urinare și ale tractului urinar, edem de origine renală și cardiacă, sângerare (uterină, hemoroidală, nazală). Previne cristalizarea pietrelor în urină.Coada Calului ajută la îndepărtarea pietrelor de la rinichi și uretere. Coada Calului este, de asemenea, utilizată pentru intoxicația cu plumb, gută, radiculită.

2020-12-iarba_de_coada_calului

Frunze de nuc (Folia Juglandis)

Nucul este un copac înalt cu scoarță gri și o coroană asemănătoare cortului. Frunzele sunt alungite și ovale, cu lungimea de 40 până la 70 mm. Florile sunt mici, verzui. Fructul este înconjurat de o coajă densă care se usucă în timp și se separă singură.

Nucul este cultivat pe scară largă în multe țări cu climă caldă: în Asia Centrală, Moldova, Crimeea, Transcaucazia și Caucazul de Nord. În sălbăticie, se găsește în munții Asiei Centrale și din Caucaz.

Frunzele de nuc conțin chinone, flavonoide, vitamina C (până la 5%), vitamina B, taninuri, acizi ellagic, galic și cafeic, carotenoizi (inclusiv beta-caroten), ulei esențial, flavoxantină, violaxantină.

Principalele efecte ale frunzelor de nuc sunt: ​​vindecarea rănilor, antimicrobiene, antivirale, antiinflamatorii. Crește coagularea sângelui, scade nivelul zahărului.

Indicații pentru utilizarea frunzelor de nuc: Boli inflamatorii intestinale, diaree, conjunctivită, blefarită și alte boli inflamatorii ale ochilor, stomatită, gingivită, precum și boli ale pielii (acnee, eczeme, degerături). O infuzie de frunze de nuc este luată pentru deficiențe de vitamine, epuizarea corpului ca fortifiant general.

2020-12-coada_soarecelui

Coada Șoarecelui (Herba Achillea millefolium)

Numele botanic pentru Coada Șoarecelui, Achillea, provine de la eroul grec Ahile, care ar fi folosit planta pentru a vindeca rănile.

Sinonime și nume populare pentru Coada Șoarecelui: Alunele, Iarba Oilor, Prisnel, Iarba Strănutătoare, Ciureşică, Brădăţel.

Coada Șoarecelui este o plantă perenă înaltă de 10-80 cm. Are un rizom târâtor cu rădăcini adventive subțiri. Tulpina este erectă, ramificată în partea de sus, rigidă la bază. Frunzele sunt pinate, lanceolate. Florile sunt colectate în inflorescențe corimboase. Fructe – achene

Răspândit în Eurasia - din Islanda până în Mongolia. Întâlnit în America de Nord, Australia, Noua Zeelandă. În unele țări este cultivat.

Ingrediente active ale Cozii Șoarecelui - Ulei esențial (cineol, esteri comuși, azuleni, camfor, cariofilen, limonel, acizi salicilic, formic, acetici și izovaleric și alte substanțe), flavone, acileină, cumarine, caroten, vitamina C, colină, inulină, acizi organici și o serie de alte substanțe .

Coada Șoarecelui elimină spasmele musculaturii netede ale intestinelor, tractului urinar, tractului biliar, are efect diuretic. Ca compus amar stimulează producția de suc gastric. Are efecte bactericide, de vindecare a rănilor și efecte antialergice. Crește coagulabilitatea sângelui. Când este aplicat extern, are proprietăți anti-arsură. Scade tensiunea arterială și încetinește ritmul cardiac.

Indicații pentru utilizarea plantei de Coada Șoarecelui: boli inflamatorii ale tractului urinar, boli ale tractului gastrointestinal (colită, ulcer peptic, tulburări intestinale), sângerări (nazale, hemoroidale, uterine, pulmonare etc.).

2020-12-oaja_de_stejar

Coaja de stejar (Cortex quercus)

Sinonime și nume populare pentru Stejarul: Stejar pedunculat, Stejar văratic, stejar englezesc, stejar comun.

Un copac înalt, puternic, cu o coroană largă și bogată. Diametrul trunchiului poate ajunge la 7 m, iar înălțimea este de 40 m. Frunzele de stejar sunt lobate, cu 4-8 perechi de lobi. Pețiolul este scurt (4–8 cm). Stejarul înflorește de la vârsta de cincizeci de ani. Fructe - ghinde cu o singură semință

Răspândit în Europa de Vest și în partea europeană a Rusiei. Întâlnit în Asia de Vest, Africa de Nord, nord-estul Americii de Nord.

Părțile folosite în medicină: Scoarța de stejar.

Cele mai importante componente a scoarței de stejar sunt taninurile (8-20%). Acestea sunt derivați ai acizilor galici și elagici. În plus, conține pentazonele (13-14%), substanțe pectinice (până la 6%), zaharuri, quercetină, amidon, levulină.

Cea mai renumită acțiune a scoarței de stejar este astringentă, cu care sunt asociate și proprietăți antiinflamatorii. Coaja de stejar are, de asemenea, efecte antivirale, antiprotozoice și antiseptice. Este capabilă să reducă permeabilitatea membranei, are efecte antiradiaționale și antihemoragice. Întărește motilitatea gastrică și reduce secreția de acid gastric.

Coaja de stejar este utilizată pentru stomatită, gingivită, faringită, amigdalită, respirație urât mirositoare, arsuri, degerături, răni infectate, escare, calusuri, hiperhidroză picioarelor, hemoroizi.

2020-12-papadia

Păpădia (Herba Taraxaci)

Sinonime și nume populare pentru păpădia medicinală: buhă, bășina porcului, cicoare, crestățea, lăptucă, lilicea, mâță, papalungă, pilug, turci, curu-găinii, floarea-broaștei, floarea-găinii, floarea-mălaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene, gălbinele-grase, gușa-găinii, ouăle-găinilor, papa-găinii, părăsita-găinilor sau pui-de-gâscă.

Rădăcina de păpădie este pivotantă, până la 30 cm lungime. Frunzele cresc dintr-o rozetă bazală, de până la 25 cm lungime, cu lobi zimțați. Tulpinile sunt goale; atunci când sunt rupte, eliberează suc lăptos. Inflorescența este un coș galben. Semințele de păpădie sunt echipate cu perişori moi formând o parașută care le ajută să fie transportate de vânt pe distanțe lungi.

Păpădia este una dintre cele mai nepretențioase și răspândite plante. Se găsește peste tot în Europa și Asia, oarecum mai rar în America de Sud și de Nord, Australia.

Rădăcinile de păpădie sunt bogate în inulină (până la 40% toamna), zaharuri (până la 18% toamna): fructoză, zaharoză, galactoză. De asemenea, conțin homotaraxasterol, beta-amirină, pseudotaraxasterol, beta-sitosterol, stigmasterol, taraxal, laculină, klugthionol, inozitol, asparagină, ulei gras (gliceride ale acizilor oleic, melissic, palmitic, linoleic și ceratinic), cauciuc, mucus, taninuri. Planta conține luteină, taraxantină, flavoxantină, arnidiol, faradiol, alcooli triterpenici. Sucul lăptos de păpădie conține taraxacină și taraxacerol, substanțe de cauciuc. În inflorescențe și frunze există taraxantină, flavoxantină, vitaminele C, A, B2, E, PP, colină, saponine, rășini, taraxacerol, mangan, fier, calciu, săruri de fosfor, până la 5% proteine.

Amărăciunea păpădiei stimulează pofta de mâncare și îmbunătățește digestia. De asemenea, păpădia are un efect coleretic, diuretic, antispastic, antiinflamator și laxativ. Preparatele pentru păpădie sunt indicate pentru apetitul slab, gastrită cu funcție secretorie redusă, boli ale ficatului și vezicii biliare, ateroscleroză, infecții acute ale căilor respiratorii superioare, boli ale tractului urinar. Prescris pentru diabet și tulburări metabolice, în principal cu leziuni ale pielii sub formă de acnee și furuncule

Frunzele de păpădie sunt bogate în fosfor, calciu și fier și conțin o mulțime de proteine, ceea ce le crește valoarea nutritivă. Se folosesc la salate, precum și la murat. Rădăcinile prăjite ale plantelor din al doilea an sunt folosite pentru prepararea cafelei.

2020-12-flori_de_musetel

Flori de mușețel (Flores Chamomillae)

Sinonime și nume populare pentru mușețel: romaniță, mătrice, morună, roman, romonel, românică

O plantă anuală înaltă de 15-90 cm. Rădăcina mușețelului este pivotantă, tulpină erectă, ramificată. Frunzele sunt în general lanceolate sau ovoide, puternic disecate în lobi aproape filiformi. Lungimea frunzelor este de 2-5 cm. Florile sunt colectate într-un coș de inflorescență, în zona centrală sunt flori bisexuale, în exterior există flori feminine ligulate albe. Înflorește din mai până în septembrie.

Răspândită aproape peste tot în Eurasia și America de Nord. Adesea crește ca o buruiană.

Conține ulei esențial (chamazulene, prochamazulene, monoterpene și sesquiterpene). Dintre sesquiterpene, lactonele matriciale și matrixarina sunt deosebit de importante. De asemenea, uleiul esențial include acid caprilic, hidrocarburi sesquiterpene și alcooli. În plus, florile conțin flavonoide, colină, caroten, cumarine, vitamina C etc.

Principalele efecte ale mușețelului sunt antispastice (acțiune m-anticolinergică), antiinflamatoare, antiseptice, sedative, ușoare analgezice. După administrarea unei infuzii de mușețel, secreția glandelor digestive crește, iar secreția de bilă se îmbunătățește. Sub acțiunea uleiului său esențial, respirația se adâncește puțin, numărul contracțiilor inimii crește, vasele creierului se dilată.

Mușețelul este una dintre cele mai utilizate plante medicinale. Se utilizează pentru afecțiuni ale tractului gastro-intestinal (afecțiuni ale ficatului și ale tractului biliar, gastrită, ulcer peptic, flatulență, spasme, colită). Gargarele sunt utilizate pentru gingivită, stomatită, faringită, amigdalită. În exterior, sub formă de loțiuni utilizate în tratamentul rănilor, arsurilor, eczemelor, abceselor. Cataplasmele sunt făcute pentru boli articulare, reumatism, vânătăi. De asemenea, mușețelul este recomandat pentru bolile sistemului reproductiv feminin, excitabilitate crescută, durere nevralgică.

Pe lângă ceai, mușețelul este folosit la prepararea vermutului, pentru aromatizarea lichiorurilor, a vinurilor și a tincturilor.