leaf

Pentru pacienți

Infecțiile respiratorii acute

Infecțiile respiratorii acute (IRA) reprezintă o grupă de boli inflamatorii care diferă după localizare și etiologie diversă și includ infecții respiratorii acute și boli acute de etiologie neinfecțioasă. Prin localizare, acestea sunt împărțite în boli ale tractului respirator superior și inferior.

În majoritatea cazurilor, bolile sunt cauzate de viruși respiratorii, caz în care boala se numește infecție respiratorie virală acută (IRVA). Bacteriile la fel, reprezintă o cauză frecventă, uneori, bolile pot fi cauzate de protozoare și ciuperci.

Infecțiile respiratorii virale acute (IRVA) sunt un grup de boli inflamatorii acute similare din punct de vedere clinic și morfologic ale sistemului respirator, ale căror agenți cauzali sunt de obicei virușii respiratori. Este cel mai răspândit grup de boli din lume, care combină gripa, virusul sincițial respirator, rinovirusul, coronavirusul, adenovirusul și alte infecții care provoacă inflamația catarală a căilor respiratorii. O răceală se obișnuiește a se referi la IRVA cu un curs ușor, care afectează în principal cavitățile nazale.

Diverși agenți patogeni ai IRVA pot provoca simptome mai mult sau mai puțin similare, care pot include febră, rinoree, strănut, congestie nazală, durere în gât, răgușeală, tuse, stare generală de rău, cefalee etc., iar tabloul clinic poate fi exprimat ca rinită, faringită, amigdalită, laringotraheită și bronșită. O manifestare severă a IRVA este bronșiolita, care apare de obicei la sugari.

În dependență de evoluție, o boală virală poate fi complicată de o infecție bacteriană.

IRVA sunt cele mai frecvente boli care afectează populația globului. IRVA reprezintă până la jumătate din toate bolile acute și o pondere semnificativă în rândul bolilor respiratorii acute. Virușii respiratori cauzează peste 500 de milioane de răceli pe an.

Cei mai răspândiți agenți patogeni ai IRVA sunt virușii a cinci familii: Paramixovirusuri, Ortomixovirusuri, Picornavirusuri, Adenovirusuri și Coronavirusuri.

Copiii din primele luni de viață practic nu se îmbolnăvesc (datorită izolării relative și a imunității pasive obținute transplacentar). Cel mai des IRVA se întâlnesc în rândul copiilor din primii ani de viață, care este asociat cu frecventarea instituțiilor preșcolare (incidența IRVA în primul an poate ajunge de 10 ori/an). Scăderea incidenței la grupele de vârstă mai mari se explică prin dobândirea imunității specifice după bolile anterioare. În medie, fiecare adult suferă de IRVA de cel puțin 2-3 ori pe tot parcursul anului.

Există cazuri în care manifestările clinice ale bolii sunt minime, iar simptomele intoxicației infecțioase sunt absente - astfel de pacienți poartă IRVA „pe picioare”, fiind o sursă de infecție pentru copii și vârstnici. În prezent, natura virală a fost stabilită cu certitudine pentru aproape toate așa-numitele răceli.

Infecțiile respiratorii se transmit în principal prin picături aeriene și prin contact. Picăturile din aer implică inhalarea particulelor de mucus pulverizate în aer ca urmare a strănutului sau tusei de către o persoană infectată pe o rază de 1 metru. La o dispersare fină cu aspect de particule cu un diametru mai mic de 10 microni, raza poate crește până la 2 metri și mai mult.

În cazul răspândirii prin contact, virusul este transmis prin articole de uz casnic și îmbrăcăminte contaminate, iar contaminarea se face cu ajutorul mâinilor, care transportă virusul pe membranele mucoase ale căilor respiratorii. Diferiți viruși au o durată diferită a viabilitate pe obiecte, care poate varia de la câteva ore la câteva zile. În același timp, virușii fără înveliș sunt mai bine conservați în mediul extern și pot rămâne activi în afara corpului mai mult timp.

De asemenea, probabilitatea transmiterii poate fi influențată de diverși factori de mediu, cum ar fi umiditatea și temperatura aerului.

În majoritatea cazurilor, la persoanele fără tulburări ale sistemului imunitar, IRVA trec într-o formă ușoară, manifestările clinice se rezumă la tractul respirator superior și nu este necesară spitalizarea sau orice tratament antiviral sistemic. Durata bolii este de obicei de la 5 până la 10 zile, dar poate depăși 2 sau 3 săptămâni, în funcție de starea de sănătate a pacientului și de virusul care a cauzat boala.

Clinic, IRVA se poate manifesta ca o răceală, sinuzită acută, faringită acută, laringită acută, otită medie, laringotraheobronșită, bronșită acută și pneumonie virală. De asemenea, IRVA poate decurge sub forma unei boli asemănătoare gripei. În timp ce anumiți viruși pot fi asociați cu anumite manifestări specifice, în majoritatea cazurilor, aceeași manifestare clinică poate fi cauzată de diferiți viruși. În același timp, stabilirea unui sindrom specific - o răceală sau o boală asemănătoare gripei - este dificilă și problematică. De asemenea, manifestările clinice pot fi similare cu cele ale infecțiilor bacteriene.

Formele severe de boală se dezvoltă de obicei la copii, vârstnici, persoanele cu boli cronice și persoanele cu sistemul imunitar afectat